Čo by ste mali vedieŤ o MEDE
Včelí med je hustá a lepkavá tekutina, vytvorená včelami, z rastlinných štiav. Med je sladký vďaka sladkým rastlinným látkam a včelím výlučkom zo žliaz. Na Slovensku i v Česku sú prvé zmienky o chovaní včelstva z roku približne 450 nášho letopočtu. Včelárstvo je umenie a kvalitný med je “rozprávkou” pre náš jazyk a hlavne pre naše zdravie.
Ako vzniká včelí med? Včely zbierajú z kvetov nektár, vodu a peľ. Tieto suroviny potom donesú do úľa, uložia ich do úlikov a potom vzniká včelí med. Táto lepkavá tekutina je plná prospešných látok a preto je kvalitný med pozitívny pre naše telo.
Je včelí med liečivý alebo nie?
Na túto otázku sa vedú mnohé diskusie. Vedci majú potvrdené informácie o pozitívnych účinkoch medu na ľudský organizmus, resp. na zdravie, ale mnohí lekári sú skeptickí… Neveria, že práve med môže vyliečiť mnohé vážne ochorenia.
Med síce nie je “liek” na všetko a ani Vás zázračne nevylieči, ale jeho pozitívne účinky ho predurčujú na zaradenie do jedálničku. Veď posúďte.
- Silne podporuje obranyschopnosť, účinná pomoc pri prechladnutí alebo chrípke
- Podporuje krvotvorbu, prevencia vzniku Anémie
- Podporuje trávenie, vyprázdňovanie a obnovuje črevnú mikroflóru
- Odstraňuje hnačky, zápchu a aj plynatosť
- Má pozitívne účinky pri chorobách – žalúdka, pečeni, obličiek, srdca, čriev a iných orgánov
- Znižuje vysoký krvný tlak, prevencia vzniku kardiovaskulárnych ochorení
- Upokojuje nervový systém, odstraňuje stres a upravuje spánok
- Odkysľuje organizmus (pálenie záhy, zvýšené množstvo žalúdočných štiav)
Med je vhodnou náhradou klasického bieleho cukru a umelých sladidiel. Biely cukor je jednoduchý sacharid, ktorý telo ťažšie páli a prebytok ukladá vo forme podkožného tuku do „zásob“, teda človek priberá. Med je zložený sacharid (prírodný cukor) a ten je pre telo prijateľnejší a ľahšie vstrebateľný. Energetickú hodnotu má nižšiu, ako biely cukor, pre telo je ľahšie rozpustiteľný, neobsahuje žiadne umelé látky alebo naopak pomáha Vášmu telu a zdraviu.
Znehodnocuje kryštalizácia med?
Najčastejšie kryštalizuje kvetový med, ale nemusíte sa báť, je to prirodzená reakcia, ktorá neuberá na sile medu. Med je z vyše 78% cukor a tým sa časom tento cukor začne kryštalizovať, ale viete si s tým ľahko poradiť. Ako zbaviť med kryštalizácie? Fľašu s medom ponorte po okraj viečka do maximálne 40 stupňovej vody (v umývadle, v hrnci alebo v miske, nie nad ohňom na platni) a nechajte ho prirodzene roztopiť, postupne prilievajte teplú vodu, nie horúcu. Med určite netopte v hrnci nad ohňom alebo v mikrovlnnej rúre, tam sa teplota šphá raz dva nad 50 stupňov a tým sa med znehodnotí.
Ako správne uskladniť med?
Med je prevažne stála potravina, ale aby Vám vydržal naozaj dlho, tak ho majte na tmavom mieste (bez svetla a pôsobenia slnka) so stálou teplotou, aby sa nestávalo, že sa raz teplom roztopí a potom stuhne v chlade. Pri častých zmenách teploty medu potom med kryštalizuje, ale to nie je žiadna chyba keď skryštalizuje, iba ho potom môžete pri miernej teplote topiť do pôvodnej konzistencie. Takže med skladujte v tme ideálne pri teplote 13 – 17 stupňov, tak napríklad v špajzi, pivnici alebo aspoň v skrini.